KARATE-DO
SHOTOKAN IN NIEUWKOOP

De School

Karate-do Nieuwkoop is opgericht op 5 januari 1995 door de gediplomeerde sensei M. Chourak, 3e-dan KBN. Er wordt les gegeven in Shotokan; de grootste en modernste karatestijl. Op onze school zijn mannen, vrouwen, jongens én meisjes vanaf 5 jaar welkom. Tijdens de trainingen is er ook een sempai (assistent-leraar) aanwezig, zodat iedere beginnende karateka de aandacht krijgt die hij/zij nodig heeft. Eens per jaar worden de jaarlijkse kyu-examens gehouden en kunnen de karateka's een hogere band behalen.

Jeugd karate

Karate is een goede sport voor de jeugd. Door het trainen van verschillende aanval-en verdediging technieken leert het kind weerbaarder te worden.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het beoefenen van een vechtsport positieve effecten heeft op de persoonlijkheid en het welzijn van de sporter. 
Ook zijn ze vaak bescheidener, optimistischer, enthousiaster en hebben ze meer zelfvertrouwen.

Bescheidenheid, zelfredzaamheid, zelfvertrouwen, respect en discipline zijn dan ook waarden die centraal staan bij de Karatesport. Tijdens de trainingen wordt er veel bij deze termen stil gestaan, zowel tijdens het oefenen als op de rustmomenten.

Het doel van een karate les is niet om de Karateka te leren dat vechten de oplossing is of dat ze wat ze tijdens de training leren zoveel mogelijk daarbuiten toe moeten passen. In plaats daarvan leren de Karateka's hun eigen frustratie in bedwang te houden, leren ze respect voor hun tegen- en medestander en leren ze dat ze situaties zelf onder controle hebben.

Tijdens de jeugdtraining wordt karate op een speelse manier aangeleerd. Op een verantwoorde niet-agressieve manier leren kinderen met elkaar omgaan en worden de grondbeginselen van het karate overgebracht.

Conclusie
Drukke kinderen kunnen bij vechtsporten goed hun energie kwijt terwijl ze tegelijkertijd leren te focussen. Voor onzekere kinderen is de sport juist geschikt om zelfvertrouwen en weerbaarheid op te bouwen.

januari 2018

Sempai Carlo

Carlo Pike is begonnen met Karate in 2005.
Hij is een serieuze Karateka die in 2012 zijn 1e kyu heeft behaald. Carlo helpt al enkele jaren mee met het beoordelen van de examens en nu is hij ook de vaste sempai (assistent) van sensei Chourak.

Sempai Carlo

Sempai Hazel

Hazel van den Berg is bijna 15 jaar en ze is op 9-jarige leeftijd begonnen met Karate in haar woonplaats Ter Aar. Toen ze haar groene band had werd de Karateschool in Ter Aar opgeheven en kwam ze op aanraden van haar toenmalige Sensei bij ons tercht. In juli 2017 heeft Hazel haar 3 kyu (bruine band) behaald. En vanaf augustus 2017 assisteert ze samen met Sempai Carlo de Sensei tijdens de lessen. En ze doet dit met veel plezier. De jeugd en vooral de meisjes zijn gek op haar. Vorig jaar is de moeder van Hazel als grap ook begonnen met Karate, in de 2e groep, maar ze vond het zo leuk dat ze nu ook seieus traint en heeft in juli 2017 haar 7e kyu (gele band) behaald.

Sempai Hazel