KARATE-DO
SHOTOKAN IN NIEUWKOOP

KUMITE

Kumite is sparren, maar letterlijk vertaald is het "ontmoeting van handen".

Kumite is het vechtaspect van karate, dat uitgeoefend wordt met een partner. Het leren inschatten van afstand en timing tussen de tegenstanders is essentieel tijdens een kumite training. De technieken moeten tegelijkertijd snel en krachtig zijn. Daarom wordt er zoveel aandacht aan KIHON besteedt. De kumite wordt langzaam opgebouwd zodat een goede afstand en timing natuurlijk worden.

Er zijn vijf verschillende Kumitevormen:

Er wordt begonnen met Kihon Ippon Kumite, dat de basis vormt van het 1-staps sparren.
Wanneer je met de Kihon Ippon Kumite begint groet je je tegenstander. De aanvaller meet de afstand tussen de tegenstander en zichzelf voordat hij in de aanvalshouding gaat staan. Vervolgens kondigt hij de aanvalstechniek aan. De techniek wordt op volle snelheid en met kracht gemaakt, echter zonder de tegenstander vol te raken. De tegenstander verdedigt zichzelf en maakt een tegenaanval.

Het vervolg hierop is Sanbon Ippon Kumite; 3-staps kumite en Gohon Ippon Kumite; 5-staps kumite.
Aan het einde van de aanvalsreeks zal de tegenstander pas een tegenaanval uitvoeren.

Als je de afstand en timing al goed kunt inschatten, volgt een vrijere stijl de Jiyu Ippon Kumite, waarin de tegenstander beweegt. Je hoeft nu niet meer de afstand af te meten voordat je begint, maar beiden gaan in de aanvalshouding staan. Wel kondig je de aanvalstechniek aan, die je gaat uitvoeren.

Tenslotte volgt het Jiyu Kumite. Beide partijen mogen vrij aanvallen en de aanval wordt niet meer aangekondigd, maar ontstaat tijdens het sparren.

Deze vijf vormen zijn bedoeld om technieken op de juiste manier te leren (en niet de verkeerde aan te leren!) en tactiek te leren toepassen. Elke vorm brengt de karateka een stap dichter bij Jiyu kumite. In kumite wedstrijden wordt van de karateka's vereist te vechten door het demonstreren van concentratie voor maximum impact op een bepaald ogenblik, door het plaatsen van een juiste techniek op een vitaal punt.

Kumite bestaat uit een wedstrijd tussen twee personen die vrij sparren zonder contact. De winnaar wordt bepaald wanneer de technieken aan de eis van de afmakende slag voldoet en wanneer die wordt toegepast op de juiste timing, juiste afstand, en de bepaalde score zones. Indien er geen afmakende slag is, wordt de winnaar bepaald door het hoogst aantal punten voor effectieve technieken en het aantal strafpunten van de tegenstander.

© 2016 Karate-do Nieuwkoop
< Kumite

Tijdens de lessen wordt er ook aandacht besteed aan Kumite en alles wordt voorgedaan door de Sensei en Sempai..


Foto's

Groot weergeven

Groot weergeven

Groot weergeven

Meer zien? Ga naar de foto- en video pagina.