KARATE-DO
SHOTOKAN IN NIEUWKOOP

KATA

Een kata is een demonstratie gevecht tegen meerdere denkbeeldige tegenstanders. De karateka voert zelfstandig een serie aanvals- en verdedegingstechnieken uit die van te voren zijn vastgelegd.

Hierbij worden stoten, slagen, trappen, grepen, worpen en sprongen gebruikt om de tegenstanders te blokkeren of te ontwijken, en vervolgens uit te schakelen.

In de hogere kata's worden zeer gecompliceerde, atletische technieken gebruikt die zelfs niet in de kihon voorkomen. De shotokan stijl heeft totaal 26 verschillende kata. Naarmate de karateka vorderd, worden steeds meer kata aangeleerd. Deze moeten ook op het examen en in wedstrijden worden getoond.

Maar het gaat niet alleen om het simpelweg achter elkaar uitvoeren van bewegingen. Er wordt tijdens wedstrijden/examen ook op andere dingen gelet.
Bij kata is het belangrijk dat de technieken zo zuiver en explosief mogenlijk worden uitgevoerd.
De standen moeten laag en stabiel zijn. In iedere kata is ook een bepaald ritme te zien; er wordt snel van positie veranderd maar er zijn ook rustige en gecontroleerde momenten.
Ook zéér belangrijk is de "fighting spirit" die de karateka uitstraald. De hele kata dient overtuigend en met een zekere agressie te worden uitgevoerd.

De gevorderde karateka moet in een demonstratie met echte tegenstanders ook de toepassing van de technieken kunnen laten zien. Dit heet bunkai.

Al deze aspecten van het kata vormen de karateka zowel fysiek als mentaal. Daarom is kata een belangrijk onderdeel van de training.

2016 Karate-do Nieuwkoop
FOTO'S

Klik hier om een filmpje te zien van de de
1e kata "Heian Shodan", gelopen door 2 leerlingen van Karate-do Nieuwkoop. Zet het geluid aan!