KARATE-DO
SHOTOKAN IN NIEUWKOOP

DE GESCHIEDENIS VAN KARATE

Oorspronkelijk, ontwikkelde de krijgskunst Te (hand) zich op het eiland Okinawa in Japan als vorm van zelfverdediging. Door het regelmatige contact en de handel tussen Okinawa en China, is het duidelijk dat de krijgskunst op Okinawa op een bepaald moment is beinvloed door het Chinese Kempo. Hoe dan ook, zonder duidelijke schriftelijke geschiedenis en met alleen mondelinge verhalen, is het moeilijk exact te bepalen wanneer de krijgskunst Kara-Te in Okinawa begonnen is. Er wordt geschat dat het zich ongeveer 500 jaar geleden heeft ontwikkelt, toen de toenmalige Keizer; Shoha het eiland verenigde na eeuwen van oorlog en een verbod op burgerlijk wapenbezit in het leven riep. Volgens schriftelijke bronnen, werd rond het jaar 1600 een soortgelijke wet opnieuw ingericht en aangescherpt door de toenmalige bezetters van het eiland; de Satsuma. Het toezicht op de naleving hiervan vond plaats door de Japanse Shogunate (militaire overheid). Men denkt dat karate zich heeft ontwikkelt in deze situatie als vorm van ongewapende vechtskunst voor zelfverdediging en bescherming van het thuisland. Karate werd dan ook in het diepste geheim onderwezen en beoefend.

In 1868 werd karate meester Gichin Funakoshi geboren, hij weidde zijn hele leven aan het bestuderen van de normen en waarden en beoefening van karate. Hij introduceerde "de weg van karate" in andere delen van het land en gaf demonstraties op scholen en universiteiten. In 1939 opende hij dé 1e karate dojo in Meiji, Okinawa, waar zijn toenmalige zoon Gigo (Yoshitaka) Funakoshi het huidge shotokan verder heeft vormgegeven. Zijn vroegere leerlingen zetten zelfstandige dojo op en het karate splitste zich in verschillende stijlen. Rond 1949 richtte zijn opvolgers (waaronder Nakayama) de Japanse Karate Associatie (JKA) op met Ginchin Funakoshi als voorzitter. Met als doel de verdere verspreiding en acceptatie van het karate als sport en verrijking voor de eigenelijke karate training.

De jaren hierop nam het karate enorm in populariteit toe. In 1957 werd het 1e grote karate-evenement gehouden in Tokyo, de "All Japan Karate Championship". Kort hierna nam het karate zijn intrek in dorpen, scholen en universiteiten. En zodoende kwamen er steeds meer deelnemers voor de toernooien. Tijdens deze periode van ontwikkelde de JKA zich verder.

Rond 1960 werden een aantal hoog gewaardeerde instructeurs naar Amerika, Europa en het Midden Oosten gestuurd om daar les te gaan geven en dojo op te richten. Karate werd buiten Japan ook een groot succes.

Omstreeks 1965 vestigde Shirai-, Kanazawa- en Kase, en Enoeda sensei zich in Engeland. Een jaar later kwamen ook Miyazaki-, Iida- en Sawada sensei naar België. Vanuit deze landen is het huidige shotokan-karate de laatste decenia naar Nederland gekomen. De JKA Nederland werd opgericht en later in 1979 de KBN, om het karate verder in Nederland te verspreiden. Steeds meer karate dojo werden opgericht en uiteindelijk in 1995 ook Karate-do Nieuwkoop door sensei Chourak.© Bronnen: JKA, Wikipedia< Itsukushima schrijn

Gebouwd in 1168 door krijgsheer Taira no Koyimori in Japan. Bezoekers moesten per boot door de opening van de schrijn varen alvorens aan land te komen.


Okinawa, Japan

Karate vind zijn oorsprong ongeveer 500 jaar geleden op het eiland Okinawa in Japan.
Video links

- Gichin Funakoshi
  met leerlingen


- Gichin Funakoshi
  doet kata Empi


- Gigo Funakoshi
  doet kata H. Godan

- Nakayama doet
  kata Unsu


- Nakayama uitleg
  kihon technieken


- Miyazaki demonstr.
  in 1969